23. 11. 2024   |   svátek má Klement
 

Dvojctihodné koláče

Název Množství a jednotka
polohrubá mouka 500 g
moučkový cukr 100 g
rozpuštěné máslo 100 g
mléko 250 ml
žloutek 2 ks
Zobrazit všechny ingredience

moučník
Kuchyně: staročeská
Příprava: 03 h.
Vaření: 25 min.
Mamut :-)



Postup
Z 250 ml mléka odlijeme cca 50 ml do hrnku, přidáme lžičku krupicového cukru a 30 g rozdrobeného droždí. Přikryjeme ubrouskem a necháme vzejít kvásek, to trvá kolem půl hodiny. Zároveň v kastrůlku rozpustíme máslo a necháme prochladnout.
Do mísy nasypeme 500g polohrubé mouky, 100g moučkového cukru, přidáme 1/2 lžičky soli, 2 žloutky, vlijeme zbytek odměřeného mléka, rozpuštěné máslo a vzešlý kvásek. Zaděláme těsto - buďto v robotu, nebo vařečkou tak, aby se nelepilo na stěny mísy ani na vařečku.
Mísu s těstem dáme na teplejší místo, zakryjeme utěrkou a necháme kynout, obvykle těsto kyne kolem dvou hodin.

Z vykynutého těsta lžící namočenou v mouce tvoříme na lehce pomoučené desce rukou placičky o průměru asi 10 cm, které naplníme libovolnou náplní, opatrně zavážeme do uzlíčku, a uzavřenou stranou položíme na plech vyložený pečicím papírem. Pokládáme dále od sebe, koláče v troubě ještě nabudou (dávám 9 koláčů na jeden plech). Na plechu budeme mít prozatím koule. Opět necháme kynout, nejméně půl hodiny na teplém místě. Pak uděláme do každé koule naběračkou namočenou v mouce důlek, propíchneme na několika místech vidličkou, potřeme bílkem a do důlku dáme další náplň - jinou, než je uvnitř.

Koláče dáme do trouby a pečeme na 175° asi 25 minut podle velikosti.

Náplně do koláčů:

Tvarohová:
Smícháme tvaroh s vrchovatou lžící cukru a celým vajíčkem a trochou citronové kůry, můžeme přidat rovnou kávovou lžičku škrobu nebo polévkovou lžíci vanilkového pudinkového prášku (není nutné).

Povidlová:
Povidla rozmícháme v misce se lžící rumu.

Maková:
200g mletého máku svaříme v kastrolku s 250 ml mléka, 1 vrchovatou lžící cukru, vanilkovým cukrem, 1 lžící rumu a špetkou skořice. Vaříme cca 10 - 15 minut do zhoustnutí. Nádivku můžeme zahustit strouhaným perníkem nebo mletými piškoty, opět, není to nutné.

Makovo - povidlová:
Makovou nádivku smícháme s povidly v poměru 1:1.

Ořechová:
200g mletých vlašských ořechů svaříme ve 250 ml mléka, přidáme vrchovatou lžíci cukru, lžíci rumu a vaříme asi 10 minut - do zhoustnutí. Nádivku opět můžeme zahustit pomletými piškoty.

Jablečná/hrušková:
Jablka nebo hrušky nakrájíme na co nejmenší kostičky - je na vás, jestli je oloupete, nebo ne, to záleží na chuti. Dáme do kastrůlku, podlijeme jen troškou vody, přidáme vanilkový cukr, špetku skořice, trošku citronové kůry a povaříme doměkka.
Tuto nádivku můžeme zahustit podle potřeby rozdrcenými/pomletými piškoty nebo lžící vanilkového pudinkového prášku (nádivka musí být v tomto případě vychladlá!).

Marmeládová:
Můžeme použít jakoukoliv marmeládu/džem, ředím každou lžící rumu. Opět je možno přidat rozemleté piškoty.


Další fotografie
 


RECEPTY

Jahodový koláč se sněhovou pěnou

Postup: Na vál nasypeme mouku, cukr, nastrouháme citronovou kůru ze 1/4 citrónu a... zobrazit recept

RECEPTY

Krůtí stehno na divoko

Postup: Větší krůtí horní stehno i s kůží omyjeme, prošpikujeme proužky slaniny (nožem... zobrazit recept

RECEPTY

Domácí paštika z bůčku

Postup: Vepřový bůček uvaříme do měkka s kořením.Vepřová játra nakrájíme na kousky a... zobrazit recept

RECEPTY

Hanácká zelňačka

Postup: Kysané zelí dáme do hrnce, zalijeme 1l studené vody, osolíme, přidáme pepř,... zobrazit recept

RECEPTY

Kachna na pomerančích

Postup: Kachnu nasolíme zevnitř i zvenčí, posypeme kmínem a upečeme. Peču kachnu přes... zobrazit recept

SPOLEČENSKÁ ETIKETA
RESTAURACE

Staré časy

Stylová restaurace, která nabízí valašské speciality, steaky na grilu, domácí...